Blog

vr 10 november 2017

Boetiek blijft dicht, aftrek opstartkosten?

De echtgenote van een ondernemer start een eigen kledingboetiek gericht op de werkende zakelijke vrouw. Ze huurt winkelruimte, laat die mooi inrichten en koopt voorraad in. Haar man schiet € 20.000 opstartkosten voor. Na enkele maanden strandt het huwelijk. De financiering droogt per direct op. Een deel van de bestelde voorraad wordt daarom niet geleverd en de winkel blijft dicht. De Belastingdienst weigert aftrek van de opstartkosten. Mevrouw gaat naar de rechter.

De rechtbank kijkt wat nuchterder naar de zaak dan de Belastingdienst. Mevrouw had eerder een kledingzaak gehad en had dus de ervaring en kunde om van haar activiteiten een succes te maken. Mede daaruit kan worden geconcludeerd dat er objectief gezien voordeel te verwachten was van de onderneming. Dan doet het er niet toe dat de onderneming door omstandigheden uiteindelijk niet van de grond is gekomen. De kosten zijn gewoon aftrekbaar.

Tip: Een onderneming starten begint met plannen maken, daarna gaat u kosten maken. Fiscaal zijn deze kosten aftrekbaar als de onderneming objectief gezien kansrijk is, ook al komt deze uiteindelijk niet van de grond.