Blog

do 14 oktober 2021

KvK gaat woonadressen afschermen

Per 1 januari 2022 schermt de Kamer van Koophandel alle gegevens af die in het Handelsregister opgenomen zijn over het woonadres van ondernemers en bestuurders. De ministerraad heeft daar mee ingestemd. Wie kan de woonadressen dan nog wel inzien?

De afgeschermde woonadressen zijn vanaf 2022 alleen nog in te zien door overheidsorganisaties of beroepsgroepen die daar wettelijk toestemming voor hebben, zoals bijvoorbeeld de Belastingdienst, advocaten en deurwaarders.

De adressen die opgenomen zijn als vestigingsadres blijven nog wel opvraagbaar.

Wijziging Handelsregisterbesluit
Het kabinet wijzigt het Handelsregisterbesluit 2008 om misbruik van de adresgegevens uit het Handelsregister moeilijker te maken. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij ongevraagde marketing, intimidatie en bedreiging.

Datavisie Handelsregister
Veel zelfstandige ondernemers hebben een vestigingsadres dat gelijk is aan hun woonadres. In de Datavisie Handelsregister brengt het kabinet nu onder andere in kaart welke opties er zijn om de privacy ook in deze gevallen beter te beschermen.

Het Handelsregister is een openbaar register waarin iedereen de gegevens van zijn zakenpartners kan controleren. Dat biedt rechtszekerheid in het economische verkeer. Tegelijkertijd moeten de in het Handelsregister opgenomen persoonsgegevens voldoende beschermd worden. De Datavisie heeft als doel om het evenwicht tussen die twee belangen opnieuw te beoordelen en, waar nodig, bij te stellen.

Dit traject is in het voorjaar gestart met een consultatie waarbij bedrijven, burgers en overheden konden aangeven hoe ze gebruik maken van het Handelsregister en hoe het Handelsregister invloed op hen heeft. Het kabinet komt in november met een aantal opties om anders om te gaan met ondernemersgegevens uit het Handelsregister, inclusief de bijbehorende voor- en nadelen van elke optie. Die opties worden door middel van een tweede openbare consultatie voorgelegd aan bedrijven, burgers en andere overheden. Daaruit volgt dan de definitieve Datavisie Handelregister.