Blog

di 1 december 2020

Verhuur via Airbnb toch belast

Een huiseigenaar verhuurt af en toe een deel van zijn huis via Airbnb. Het gaat om een slaapkamer met badruimte en eigen toilet, met gemeenschappelijk gebruik van onder meer de keuken en de huiskamer. Op jaarbasis bedraagt de huur € 1.629. Is deze belast met inkomstenbelasting, en zo ja hoe dan?

Rechtbank en gerechtshof: onbelast
De huiseigenaar gaat er vanuit dat de verhuur onbelast is. De Belastingdienst legt een navorderingsaanslag op en telt 70% van de huurinkomsten bij als voordelen uit het tijdelijk ter beschikking stellen van de eigen woning. De rechtbank en in hoger beroep het gerechtshof stellen de huiseigenaar in het gelijk. Volgens het gerechtshof is op deze verhuur de kamerverhuurvrijstelling van toepassing.

Hoogste rechter: belast
Uiteindelijk komt de Hoge Raad eraan te pas. Die oordeelt dat de kamerverhuurvrijstelling niet geldt. Voor deze vrijstelling is namelijk vereist dat ook de tijdelijke huurder voor de duur van zijn verblijf op het adres is geregistreerd in de basisregistratie personen. En dat was niet het geval.

Tip: Bij tijdelijke verhuur van een gedeelte van uw eigen woning via Airbnb is in de meeste gevallen  70% van de ontvangen huurinkomsten bij u belast als voordeel uit eigen woning.