Blog

di 13 september 2022

Onbelaste thuiswerkvergoeding 2023

Hybride werken (combinatie van thuiswerken en werken op locatie) draagt bij aan vermindering van CO2-uitstoot, piekbelasting in het openbaar vervoer, krapte op de huizenmarkt en aan een goede werk-privé balans. Een passende thuiswerkvergoeding voor werknemers helpt hierbij. Maar wat is het effect van de stijgende energieprijzen?

Huidige thuiswerkvergoeding
In een rapport van augustus 2021 heeft het Nibud, in opdracht van het Ministerie van Financiën, berekend dat de gemiddelde kosten om thuis te werken ongeveer € 2 per werkdag per persoon bedragen. Deze berekening is gebruikt bij invoering van de huidige onbelaste thuiswerkvergoeding.

In de wet is vastgelegd dat dit bedrag vervolgens jaarlijks wordt geïndexeerd. Daarmee wordt rekening gehouden met de inflatie. De correctiefactor komt naar verwachting uit op 1,063, waardoor de vrijstelling per 1 januari 2023 – zonder rekening te houden met eventuele afronding – verhoogd zal worden van € 2 naar € 2,13.

Werkelijke kosten ruim 50% gestegen
In maart 2022 heeft het Nibud echter op eigen initiatief berekend dat thuiswerken door de gestegen energieprijzen duurder is geworden. De gemiddelde kosten om thuis te werken bedragen nu ongeveer € 3,05 per werkdag per persoon.

Antwoord op Kamervragen hierover
De regeling wordt niet aangepast. Pas bij de periodieke evaluatie van de werkkostenregeling in 2022/2024 wordt bekeken of het forfait nog aansluit bij de gemiddelde werkelijke kosten die werknemers in de praktijk maken.

Tip: Wellicht kunt u de vrije ruimte in de werkkostenregeling inzetten om een meer passende thuiswerkvergoeding op een fiscaal vriendelijke manier vorm te geven. We helpen u hier graag bij.